Hoppa till innehåll

Svenskt Travderby 2017

Diamanten är troligen landets bästa fyraåring, men inte anmäld till Derbyt. Den näst bästa i kullen kan mycket väl vara Cash Crowe som valde Derbystoet där hon krossade motståndet. Men sånt skiter i historieböckerna i, Svenskt Travderby 2017 vanns av Cyber Lane.

Bildresultat för svenskt travderbyDerbyhelgen på Jägersro är det största vi har efter Elitloppshelgen, inte publikmässigt men sportsligt och prestigemässigt. Att vinna Svenskt Travderby är det finaste man kan göra som svenskfödd travhäst, ett svenskt Hambletonian Stakes meritmässigt.

Segraren Cyber Lane tog ledningen, var slagen i sista sväng men kontrade mirakulöst till seger. Ingen av de bästa upplagorna där favoriten Rajesh Face galopperade från start, kom tillbaks och inte var stort slagen. Ett märkligt lopp där många var med i segerstriden.

Cash Crowe är en undantagshäst, hetsig men ytterst kapabel. Efter galoppen i Stochampionatet togs hon försiktigt i Derbystoet och styrde och ställde i dödens, segern blev enkel på bra tid och framtiden är intressant. Hade man velat hade hon kunnat vinna det stora derbyt, så bra är hon.

Johan Untersteiner som tränar derbyvinnaren Cyber Lane har bra form på stallet, en rejäl fjäder i hatten för Untersteiner Jr.

***
Propulsion är nog bästa hästen i svensk träning, men ständigt tråkiga spår i storloppen tar ut sin rätt. I Sundsvall Open Trot kändes det som Örjan gav upp på förhand, jag förstår honom, han chansade på hårt tempo men det blev det inte och då räckte toppspurten inte ända fram. Ingen skugga över vinnande Ringostarr Treb som utvecklats i Sverige.

***
Om några veckor är det dags för den stora helgen för treåringarna, Kriteriehelgen på Solvalla rankar jag som nummer tre bland landets klassiker efter Elitloppet och Derbyt. Vinner kullens konung Coin Perdu eller får vi se en ny kung eller drottning på tronen?