Hoppa till innehåll

Amour d’Occagnes

Vilken skjutare holländaren Amour d’Occagnes är. I tisdags blåste han ifrån det bästa i fyraåringsväg (med några få undantag) som finns i landet, Raja Mirchi galopperade i ren förvåning i försöken att försvara sig och Wishing Stone hade inte en chans att följa. Det var en mäktig uppvisning och jag som var på plats i Köpenhamn när han vann där borde förstås ha varit förvarnad, men så här bra trodde jag inte att han var. Det är lätt att gå upp i falsett över enstaka prestationer, men den här gången är det banne mig befogat.

Amour d’Occagnes (h4 e. Diamant Gede-Naomi November e. Viking Kronos) har en stamtavla av ojämn kvalitet, pappan var ingen stjärna på banan och mamman har tre tidigare avkommor (födda i Sverige) som alla tjänat runt 200 000 kr utan att glänsa. Men mormor Meadowbranch Graze (US) är en pärla i stamtavlan, hon är nämligen helsyster med Pelle Erikssons Hambletonianvinnare från 1985 – Prakas. Denne Prakas är en av 80-talets absolut största stjärnor i Nordamerika… världsrekord, 16 miljoner intjänat och 27 placeringar bland dom tre (varav 14 segrar) på 29 starter är starka papper. Prakas var en spurtare av rang och jag kan faktiskt se vissa likheter i aktionen mellan Amour d’Occagnes och Prakas. En egenhet hade Prakas som han inte verkar dela med Amour d’Occagnes och det var att han bröt ut något kolossalt på upploppet, och här snackar vi inte ett eller två spår utan här snackar vi riktig utbrytning.

Kolla in den här filmen så får ni se hur bra Prakas var och hur mycket han bröt ut över upploppet…