Hoppa till innehåll

Till minne av Gunnel Jakobsson…

En hyllning till min älskade Gunnel som somnade in 18 september 2017 efter en relativt kort tids sjukdom. Hon var under många år en viktig del av mitt travintresse, trots att hon själv inte hade något stort travintresse var hon med och delade glädjen med mig. Det var sån hon var, generös och omtänksam. Gunnel var ingen människa som skröt och tog onödig plats, därför kan jag inte låta bli att skryta åt henne och ta med hennes bild på Järvsöfaks som används på tvätthinkar för hästtäcken... hon var stolt över sitt lilla avtryck i travhistorien, hon hade för övrigt väldigt mycket att vara stolt över.

***

Själv är jag stolt över att jag fick vara en del i hennes liv i nästan 13 år. Var hon befinner sig nu och vad hon gör vet jag inte, men jag vet att hon kommer att fortsätta vara en del i mitt liv så länge jag lever. Bilden till vänster är från en bygdebana i Norge, strax utanför byn Åmli.

***

Gunnel hade som sagt inget eget travintresse, men hon var fotointresserad och nyfiken så med kameran i handen roade hon sig även på travbanorna. Hon fick med mig på fototåget också. Jag lurade med henne och barnen på trav lite överallt, semesterresorna hade ofta en touch av trav. Jag hade ett eget litet mål att varje år besöka en travbana eller travevent som jag inte besökt tidigare, Gunnel hakade förstås på. Det blev trav i Sverige, Danmark, Norge, Finland och USA.

***

Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna var den bana vi var mest på, traditionellt blev det vårtrav, ICA Maxi-dagen och Breeders Crown i gråa november. Gunnel som knappt varit på trav hängde med på Fornaboda, Örebro, Sundbyholm, Solvalla, Romme, Hagmyren, Halmstad, Jägersro, Åby och Axevalla i Sverige, och Bjerke, Meadowlands, Metsämäki och Bornholm utanför Sverige. Dessutom besökte vi Rättvik, Årjäng, Historic Track i Goshen och ett otal banor i Norge när det inte var trav.

***

Första gången jag minns att Gunnel var med var på Jägersro 2005, inte vilket skittrav som helst utan Hugo Åbergs Memorial. Vi bilade i Skåne, hälsade bland annat på Gunnels syster med familj som campade i trakterna. Vi var både på trav och fotboll på Malmö Stadion under den minnesvärda turen. Resor och trav blev en grej. Hagmyren på väg mot Piteå och Halmstad 2007, Mölndal och Åby 2008, Årjäng på väg mot Strömstad 2009, Bjerke och Oslo 2010, Charlottenlund i Köpenhamn 2011, Metsämäki i Åbo 2012, Bornholm 2013 och drömresorna till New York 2014 och 2015 med Hambletonian Stakes och travmeckat i Goshen NY.

***
När vi var på Hambletonian Stakes 2014 orkade jag inte ta med riktiga kameran, men Gunnel räddade upp det hela och fotade de tre stora (Trixton, Father Patrick och Nuncio) i en av de bästa treåringskullar som existerat.