Hoppa till innehåll

Internationellt trav

Storloppssäsongen har dragit igång i Norden och det är inte långt till Elitloppet… dags att ta tempen på hästarna vi vill se på Solvalla sista helgen i maj. 

Den nya rankingen, eller snarare tävlingen i Europa – UET Masters Series – är hur kul som helst. Visst kan man ha invändningar mot vilka lopp som ingår och hur poängen räknas, men det är oerhört välkommet med en travranking likt tennisens och golfens. På UET:s ranking leder Rapide Lebel före Ready Cash och Roxane Griff, därefter följer svenskfödda Commander Crowe och Joke Face. Det enda som förvånar mig är hur Royal Dream – vinnare av både Prix de Belgique och Prix de France – kunnat hamna så långt ned på listan, stämmer verkligen det?

Förutom ovan nämnda finns det några hästar i Europa som visat framfötterna på sistone. Main Wise As och Napoleon Bar imponerade båda i helgen och tidigare i april glänste Texas Charm vid seger på Vincennes.

Amerikanskt trav

Amerikansk travsport lever i sin egen lilla värld, ibland kommer det några amerikaner till Europa och ibland är det några européer som besöker Nordamerika… men travet i de olika världsdelarna lever i stort sätt sina egna liv. Världens kanske bästa häst 2011 – San Pail – har efter seger i årsdebuten förlorat sina två senaste starter, är det tronskifte på gång? Femårige Mister Herbie har seglat upp som en tänkbar arvtagare liksom den tidigare rätt okände Windsong Geant, den senare tog skalpen av San Pail i helgen och kommer till både Oslo och Solvalla i maj. På den resan får han sällskap av välmeriterade Arch Madness som ståtar med tre raka segrar.

Dom tre travare som just nu toppar listan i Nordamerika över mest intjänat 2012 är Mister Herbie (4 år e. Here Comes Herbie), Winning Mister (6 år e. Angus Hall) och Windsong Geant (5 år e. Kadabra). Windsong Geant – som kommer till Elitloppet – har inga stora meriter, men kom ihåg att San Pail inte heller var så bra som unghäst. Han tände till först som femåring och har sedan blivit bättre och bättre som sex- och sjuåring, det kan alltså vara så att Windsong Geant kommer till Norden med en utvecklingskurva som pekar rakt upp… i vilket fall är det alltid spännande med hästar som är lite oskrivna.

Elitloppet 2012

Nu hoppas vi få se så många som möjligt av ovan nämnda på Solvalla i slutet av maj, den amerikanska kvoten lär vara fylld med Arch Madness och Windsong Geant och jag är rätt nöjd med dessa då övriga tackat nej. Main Wise As och Napoleon Bar är födda i Italien och bör vara högaktuella. Elitloppet kommer att bli spännande även 2012, lita på det.