Hoppa till innehåll

Chelsea Boko grym i Kriteriekvalen

Stor unghästdag på Solvalla med bara treåringar, sex kval till Svenskt Travkriterium respektive Svenskt Travoaks. Nu har det snackats Melander och Svanstedt hela sommaren, men när unghästtävlandet börjar på allvar är det som vanligt Timo Nurmos som har vässat till tänderna.

Efter kvalen har Timo Nurmos favoriten i såväl Kriteriet som Oaks, Chelsea Boko och Xena Brick var båda löjligt överlägsna och blir svårslagna i finalerna om två veckor. Riktigt kul att se Chelsea Boko i full form efter missen senast, sonen till Chocolatier är en ruskigt fin typ och den bästa treåringen i landet. Sen bör väl tilläggas att Melander/Lundström kvalade in tre till Kriteriet och fyra till Oaks, Enköpingsstallets fina treåringar svek verkligen inte.

Vilka utmanar Nurmos två pärlor?

I Kriteriekvalen imponerade El Mago Pellini, Standout och Increased Workload. Sen måste jag säga att Skogans Avec ser ut som en blivande topphäst, men han är kanske för grön än? Jag har dock oerhört svårt att se en normal Chelsea Boko förlora.

Svenskt Travkriterium 2 640 meter autostart
1. Skogans Avec (Fredrik Persson)
2. El Mago Pellini (Lutfi Kolgjini)
3. Chelsea Boko (Timo Nurmos)
4. Standout (Stefan Melander)
5. Increased Workload (Stefan Melander)
6. Casanova Boko (Timo Nurmos)
7. Val d’Amour (Erik Berglöf)
8. Santiago Wibb (Stefan Persson)
9. Tell Me No Lies (Håkan Skoglund)
10. Licence Holder (Stefan Melander)
11. Herbie Ås (Åke Svanstedt)
12. Ballero (Ralf Karlstedt)

I Oaks utmanas Xena Brick av Fascination, My Golden, Sophias Blush och Full Forward. Xena Brick och Fascination imponerade mest i kvalen, men My Golden är en mycket fin typ som jag har ett gott öga till.

Svenskt Travoaks 2 140 meter autostart
1. Sophias Blush (Stig H Johansson)
2. Ready Steady Go (Ola Samuelsson)
3. Xena Brick (Timo Nurmos)
4. My Golden (Leif Witasp)
5. Fascination (Lars I Nilsson)
6. Digital Media (Stefan Melander)
7. Full Forward (Stefan Melander)
8. Kiss Me Kemp (Robert Bergh)
9. Mousse (Catarina Lundström)
10. Mellby Amulett (Fredrik Persson)
11. Johanna Roc (Per Lennartsson)
12. Technology (Stefan Melander)

Så gick kvalen till Kriteriet

Kval 1: Den stora favoriten Quid Pro Quo fick en perfekt resa, men krafterna tröt sista biten och han blev utslagen. Segern gick nu till El Mago Pellini (e. Chocolatier) som gick mycket starkt sista 700 och relativt enkelt kunde plocka ned ledande Casanova Boko (e. Flirtin Man). Segertiden fina 14.2al.

Kval 2: Chelsea Boko (e. Chocolatier) rundade hela fältet från kön och var fullständigt överlägsen, en uppvisning av stora mått och favoriten till Kriteriet är given. Segertiden fina 14.1al. Herbie Ås (e. Here Comes Herbie) tvåa på behörigt avstånd.

Kval 3: Favoritfall när Julle tröttnade i ledning, istället vann Tell Me No Lies (e. Offshore Dream) efter resa utvändigt, en stark prestation på måttliga 15.5al.. Tvåa bra spurtande Santiago Wibb (e. From Above).

Kval 4: Stenhård duell mellan ledande Skogans Avec (e. Enjoy Lavec) och dödenstravande License Holder (e. Scarlet Knight), Fredrik Perssons orutinerade Skogans Avec höll undan knappt men säkert och visade fin inställning… segertiden 15.0al.

Kval 5: Storfavoriten Standout (e. Ganymede) imponerade, men samtidigt var det inte många av konkurrenterna som höll sig till trav. En av dessa – Ballero (e. Scarlet Knight) – följde med till Kriteriet som tvåa. Segertiden dugliga 14.4al.

Kval 6: Mäktige Increased Workload (e. Scarlet Knight) vann hur enkelt som helst när värsta konkurrenterna galopperade, tvåa duktige Val d’Amour (e. Love You). Segertiden 15.1al.

Så gick kvalen till Oaks

Kval 1: Favoriten Mousse (e. Gallant Baron) profiterade på högt tempo och kunde spurta ned en tapper Full Forward (e. Scarlet Knight), segertiden fina 13.8am.

Kval 2: Storfavoriten System Performance utslagen efter kort galopp och avancemang till dödens, helt klart formtapp. Enkel seger blev det nu till uppstickaren Sophias Blush (e. Quite Easy US) på 14.2am, tvåa Johanna Roc (e. Smasher).

Kval 3: Favoriten Metior Easy galopperade bort sig direkt. Digital Media (e. Super Photo Kosmos) öppnade 1.08 första 500 och höll starkt till andraplatsen, men fullständigt överlägsen var Xena Brick (e. Super Arnie) på 14.1am.

Kval 4: Favoriten My Golden (e. Adams Hall) hann precis fram till seger på 14.1am, tvåa och knappt slagen Kiss Me Kemp (e. Striking Sahbra).

Kval 5: I en tät slutstrid vann Ready Steady Go (e. Up Front Larry) före Technology (e. Scarlet Knight), segertiden 14.8am.

Kval 6: Favoriten Fascination (e. Super Arnie) tvingades till tufft tempo och trots det var hon smått överlägsen, tiden strålande 13.4am. Tvåa Mellby Amulett (e. From Above).