Hoppa till innehåll

Pato in på topplistan

Derbyvinnaren Pato och Noble Knight in på listan efter Derbyhelgen, Opitergium rasar på densamma och Disco AE är ruskigt nära att ta sig in… lita på att det kommer att hända en hel del innan säsongen summeras vid årsskiftet.

→ Rykande färsk topplista…

Pato är ruskigt effektiv

Nu börjar det hända saker på topplistan, Pato går rakt in på fjärdeplats efter Derbysegern, men jag håller fortfarande Panne de Moteur högre i kullen i år. Andraplatserna i Kungapokalen, Sprintermästaren och derbyt och på det sju segrar… dessutom är känslan att han hade krafter kvar i Derbyt. Pato är förresten en märklig häst som är historisk som den minst rutinerade kriterie- och derbyvinnaren, bara fyra starter innan kriteriet i fjol och bara åtta starter innan derbyt… går han till vintervila nu och tar hem Elitloppet med 11 starter innanför västen?

Panne de Moteur fick aldrig chansen

Panne de Moteur

Måste tillbaks till Derbyt eftersom besvikelsen från min sida är påtaglig, min vinnare Panne de Moteur fick inte riktigt chansen tycker jag. Tränare Hultman har tjatat sig sjuk om hästens eventuellt bristande distansförmåga, varför? Han har hittills inte visat nåt prov på distanssvaghet, och nu är känslan att det fanns gott om krafter kvar… vad hade hänt om han svarat Pato? Det är möjligt att utfallet blivit sämre om han svarat, det får vi aldrig veta… men jag känner mig ändå lite blåst på konfekten. Tror Sjunnesson känner exakt samma sak, men han gjorde helt rätt och förmodligen enligt tränarens ”instruktioner”… sen var nog planen att stallkamraten Perfectly Enough var den som skulle få ta över?

» Apropå Derbyt var det ett fasligt tjat om Mellby Viking och att han var moralisk vinnare… bah säger jag. Det är trav det handlar om och anledningen till att han för det första hade dåligt utgångsläge var att han galopperade i kvalet, och galoppen i söndags var heller ingen överraskning. Det finns stora fartresurser i honom, inget tvivel om det… men till skillnad från Panne de Moteur fick Mellby Viking i alla fall chansen, och han var inte i närheten av segern någon gång i loppet.

Noble Knight och Disco AE glänser

Noble Knight

Treårige Noble Knight är också ny på listan, efter EM-segern för treåringar på Jägersro är den stabile hingsten att betrakta som kullens bästa… men det lär ske en del ändringar för treåringarna när det blir dags för Kriteriet och Oaks i slutet på september. Opitergium är den som rasar mest på listan, efter en ny besvikelse i lördags rasar han till tiondeplats. Disco AE är mycket nära att peta ned Opitergium efter en ny imponerande seger på Solvalla.

» Derbysöndagen bjöd på flera fina insatser… Olympic Kronos borrade ned huvudet och krigade sig till seger, vilket löphuvud! Holländaren Andriy Fortuna var grym utvändigt ledaren, där har Strooper en fin häst. Red Red Red vann Derbystoet efter fin resa, kul för Fredrik Persson som är en härlig typ.

» På den internationella scenen är det lite stiltje just nu, visst körs det lite halvstora lopp, men inget särskilt värt att kommentera. Kan väl ändå nämna att Brad de Veluwe lekte hem finska derbyt, han imponerade framförallt i kvalet på topptid… det kan finnas en finsk häst med segerchans i Elitloppet 2013. Kan väl också nämna att världens bästa travare 2011 är på gång igen, San Pail har hittills haft en usel säsong men har nu kvalat på bra sätt.