Hoppa till innehåll

V75 – Snart alla dagar i veckan?

Tv4, ständigt detta tv4. Nästan allt som har med trav att göra nuförtiden har också med tv4 att göra, det vore så skönt om SVT åtminstone kunde ha lite sköna reportage om sporten… bara typ en halvtimme i veckan, en riktig travsportspegel som inte har ett skit med spelet att göra. Inte ens Elitloppssöndagen är fredad från streckprocent sedan ATG kom på den briljanta idén att införa extra V75 på alla storloppsdagar, tänk om vi åtminstone kunde slippa alla spel- och värmningsexperter under Elitloppssöndagen!!!

Som bekant kommer V75 att sändas live året om på någon av tv4:s kanaler fr.o.m. 23 december, rätt skönt att det inte bara sänds live den tid på året som man vill vara ute. Men frågan är hur tv4 kommer att hinna med alla extra V75, känns som det blir mycket hoppande mellan tv4, tv4-sport och sjuan. Kanske fler kanaler blir inblandade? Starten blir minst sagt mastig med V75-live 23, 26 och 29 december på tv4-sport… risken är stor att man är spyfärdig på V75 innan årsskiftet.

I helgen kördes V75 på Bergsåker på en härligt vit bana. Tv-hästen Claes Boko (e. Varenne), ni vet han som följdes från födseln i tv4, var den som imponerade mest… visserligen inte motstånd av högsta klass men att vinna så lätt med den markförlusten imponerar, Claes går från klarhet till klarhet. I Guld glänste Timetosaygoodbye när han trots dödens vann enkelt, och sen måste jag få hylla Digital Ink som är en riktigt fin typ med rejäl storlek och sympatisk aktion. Truly Devoted verkade också trivas i det vintriga landskapet.

Roligast (eller mest tragiskt?) i veckan var annars intervjun i Vinnare V64 på söndag med han som ”vann” V75-tävlingen… det var tydligen en del som grattat och undrat vad han vann, ingenting är svaret eftersom ett antal av de bäst placerade ska delta i en frågesport och först därefter utses pristagarna. ”Vinnaren” tyckte det var en aning märkligt att bli intervjuad som vinnare utan att ha vunnit något, kan bara hålla med, Per Skoglund försökte med att det är mycket heder… bra försök Per, det är som vid löneförhandlingarna när chefen strör beröm över ens insatser för att sedan meddela att det tyvärr inte blev någon löneökning i år. Självfallet skulle vinnaren ha förärats ett rejält förstapris, sen kan man väl ha en frågesporttävling som bonus eller nåt ändå.

Just nu är det mycket debatt, nåt ska man väl prata om, huruvida det är rätt eller fel att Commander Crowe inte kan bli årets häst. Varför prata om det nu? Reglerna är väl tydliga, eller? Om man har synpunkter på reglerna kan man ta det i god tid innan nomineringarna och inte nu när nomineringarna är klara, men alla som debatterar hade givetvis ingen aning om reglerna… hade man reagerat likadant om en svenskfödd häst skeppats till USA som ettåring och tävlat där i amerikansk regi? Naturligtvis inte, nu blir det väldigt speciellt eftersom Commander Crowe är svenskfödd, svenskägd och dessutom startat (och vunnit) i flera stora svenska lopp. Reglerna lär säkert ses över, men gränsdragningar kommer vi inte ifrån.

Alla snackar förresten om Sebastian K som årets häst, jag kan tycka att Chelsea Boko glöms bort… Sebastian hade en makalös formtopp i somras, men sett på hela året är Chelsea Boko minst lika bra och han har dessutom vunnit det största loppet för treåringar på ett oerhört imponerande sätt. Jag kan inte direkt protestera om det blir Sebastian, men så jävla given är han verkligen inte. Kolla statistiken så ser ni att det inte är så självklart, det har definitivt inte åsiktsmaskinerna på tv4 gjort.

Min topplista kommer att revideras vid årsskiftet, då kommer jag att väga ihop mina egna subjektiva upplevelser med statistik så att helhetsbedömningen blir så korrekt som möjligt.