Hoppa till innehåll

Franskt trav – 2012

Inför den stora drabbningen på söndag är det dags att redovisa lite statistik från europas stora travland, som inte är Sverige, det är förstås Frankrike… men huruvida Frankrike är världens största travland lämnar jag åt läsarna att avgöra.

Sverige är ett stort travland, men när diskussionen om vilket som är världens största travland dyker upp är vi inte med. Vi är god trea och det ska vi vara stolta över. Världens ledande travland är USA eller Frankrike, frågar ni mig säger jag USA, men jag har full förståelse för alla som svarar Frankrike.

Nog om det, det franska travåret 2012 handlade som vanligt mycket om det stora Vintermeetinget som just nu pågår för fullt. Ready Cash dominerade förra året totalt inför Prix d’Amerique, men trots att han vann Prix d’Amerique kändes det inte som han var som bäst. Han förlorade också lopp efter det och Royal Dream och Roxanne Grif imponerade båda med segrar i Prix de France och Prix de Paris.

Under 2012 har också treåriga Vanika du Ruel och fyraårige Un Mec d’Heripre imponerat, båda startar i Prix d’Amerique 2013… det är mycket spännande, och att det (nyblivna) fyraåriga fantomstoet Vanika du Ruel startar är direkt sensationellt.

Tittar vi på de hästar som sprungit in mest pengar under 2012 är förstås Ready Cash (e. Indy du Vive) etta, följd av Roxanne Grif (e. Tenor de Baune) och Vanika du Ruel (e. Jardy).

Europas kung på avelssidan är Love You som tog hem hingstchampionatet i Frankrike, Sverige och Tyskland… en unik prestation och givetvis en följd av spermaglobaliseringen.