Hoppa till innehåll

En värmande travvecka väntar

Besiktning på tisdag och riktig vår väntas i dagarna, dags att byta däck på bilen och skruva ur broddarna ur skorna. Helstängda huvudlag, skoryck och jänkarvagn. För varje dag som går luftas fler och fler hästar med klass, på onsdag körs rena elitloppsförsöket på Solvalla och på lördag avgörs Olympiatravet på Åby.

Elitloppssnacket är i full gång, på onsdag startar flera kandidater i samma sprinterlopp… missa inte den godbiten, eller blir det antiklimax som så många gånger förr? Olympiatravet veckans givna höjdpunkt och förstås också en elitloppshöjare, går det att slå Sebastian K? Save the Quick var nära förra året i UET Masters. Själv minns jag elitloppshelgen 2010 då jag för första gången såg Save the Quick, en skönhetsupplevelse som då tränades av svenske Åke Kristoffersson. Save the Quick vinner sällan, men det är kanske dags nu?

Spårlottningen till nämnda Olympiatravet är klar, och vi får tacka högre makter att Anders Lindkvist var med i tv-studion och kunde rätta Åbys sportchef när han var ute och cyklade om vem som skulle köra Save the Quick. 1985 vann Torbjörn Jansson med Meadow Road, dags igen Tobbe… för det är väl du som kör?

D’One (s3 e. Donato Hanover-Giant Diablo) har anor större än hela kungahuset, och det var verkligen ingen bluff när hon lunkade runt ovalen på Solvalla i härlig stil… det är sällan hästar med den här stammen lever upp till förväntningarna, men den här debuten såg löjligt lovande ut. En annan häst med anor och Mäster Örjan i sulkyn – One too Many – comebackade på Hagmyren i söndags efter över ett års bortavaro, det såg inte bra ut… framtiden får utvisa om den en gång så lovande hingsten kan komma tillbaks till sin tidigare stjärnglans.

En spännande vecka väntar som sagt… kolla här bara:

 • Måndag 15 april:
  Kl 21.30-22.00: Vinnare V65, TV4 Sport, från Halmstad.
  Svanstedt plockar ut femåringarna Fawkes och Attorney Hanover.
 • Onsdag 17 april:
  Kl 19.00-22.00: V86 Direkt, TV4 Sport, från Solvalla.
  Kalashästar överlag, men V86-7 sticker förstår ut med Occhione Jet, Friction, I Saw You och Amaru Boko i ett sprinterlopp.
 • Torsdag 18 april:
  Kl 21.30-22.00: Vinnare V65, TV4 Sport, från Örebro.
  Fina Breeders Crown-lopp, flera av kullens bästa tre- respektive fyraåringar.
 • Lördag 20 april:
  Kl 12.30-14.00: Lunchtravet Direkt, TV4 Sport, från Åby. Kl 14.00-17.00: V75 Direkt, TV4, från Åby. Kl 18.00-19.00: Vinnare V75, TV4, från Åby.
  Olympiatravet förstås höjdpunkten, men Stoeliten i V75-1 och Silverfinalen i V75-7 är också otroligt fina lopp.

Som sagt, det är inte bara jag som rycker broddarna. April är den magiska månaden då förväntningarna är på topp, precis innan hästarna synats och avslöjats och varenda stall är fullt med stjärnor. Det är en underbar tid, en tid för drömmar och stora framtidsplaner. Det påminner om när man var tonåring och laddade för skoldansen. Snart vet vi vilka som har fog för sina stora planer, det är dags för syn nu.

Sen är det som vanligt med stora travveckor… födelsedagar som ska firas, mopeder som ska ses över, bil som ska besiktas och sist men inte minst ett jobb som måste skötas. Omgivningen visar ingen som helst hänsyn när det nalkas trav av högsta klass.