Hoppa till innehåll

Antiklimax på Bjerke

Jag såg fram emot Oslo Grand Prix, lade alla hot mot Elitloppet åt sidan, men det bidde ingenting av någonting… varken jaha, nähä eller något annat utan bara ett enda stort njaha. Årets upplaga av Oslo Grand Prix var ett av de tråkigaste jag sett.

Sebastian K fick trolla bort loppet från spets, ingen försökte ta över ledningen från en häst alla vet trivs bäst i ryggar. Nej, istället var alla i vägen för varann, men jag måste säga att det är att göra det enkelt för sig att skylla på att det var hästar i vägen, det var ingen (förutom formlöse Commander Crowe och möjligen Maharajah) som gjorde ens ett litet försök att förbättra sin position. Sanningen är att ingen hade nåt att köra med. Vi får trösta oss med att Sebastian K, Nesta Effe och Maharajah alla visade toppform. Vi hoppas på revanschmöte i Elitloppet!?

 • Förutom positiva besked från redan nämnda trio fick vi ett till besked på Bjerke… Commander Crowe är i usel form.

Sen var det sprinterloppet, kallat Norges Sweden Cup, som skulle bli så bra… och visst har BWL Champion utvecklats enormt på sistone och var en värdig vinnare, men dom andra var rejäla besvikelser. Joke Face, vad har hänt med Derbyvinnaren som stod på randen till världstoppen innan det började strula för ett drygt år sedan? Och V75-avslutningen skulle också vara något alldeles extra, men maken till trött upplopp har jag knappast sett… Edward Ale är en fin häst och han vann lätt, men utan att imponera, och bakom honom var det trött, tröttare, tröttast.

Det enda lilla fröet till aha-uplevelse stod fransyskan Princess Grif för när hon bollade med bra ston.

Borta bra, men hemma bäst

Nu laddar vi om för en vecka på hemmaplan med en toppfin V86:a på Solvalla, Kungapokalen med extra V75 på torsdag och ordinarie V75 på lördag… det är bråda tider och nästa vecka är det studerande av startlistorna till Elitloppshelgen som gäller. Den här veckan kommer Solvalla och Fyrand att jobba som galärslavar för att få ihop Elitloppet på bästa sätt.

Den gångna veckan är det ett par prestationer som stuckit ut:

 • Tore Fyrand gladdes säkert åt Panne de Moteur som vann Guldloppet på Solänget i fin stil, inbjudan till Elitloppet lär komma inom kort.
 • Fredrik Perssons treåring Boys Going In imponerade när han han med lätthet slog Fly the World på Solvalla, 13.6am är riktigt bra.

Elitloppskvalen” den här veckan är i Frankrike, Solvalla på onsdag och Gävle på lördag… det behövs några bra besked så vi slipper panikinbjudningar i sista stund. Så här ser tio i topp inför Elitloppet ut just nu:

 1. Maharajah (SVE) – Het som en spis efter uppvisningen i Olympiatravet, inbjuden men ej klar.
 2. Formula One (SVE) – Fantastisk årsdebut, klar för start.
 3. Sebastian K (SVE) – Vann Oslo Grand Prix, favoriten i Elitloppet. Klar för start.
 4. Brad de Veluwe (FIN) – Ingen superform än, men fortfarande het. Klar för start.
 5. Nesta Effe (ITA) – Snuskig form, kanonspurt i Oslo Grand Prix. Klar för start.
 6. Panne de Moteur (SVE) – Klasshäst, given enligt mig. Ej inbjuden.
 7. Timoko (FRA) – En av favoriterna, klar för start.
 8. Arch Madness (USA) – Inte förstavalet från USA, lite osäker efter strykningen i Oslo Grand Prix.
 9. Mack Grace SM (ITA) – Har varit Italiens bästa länge, klar för start.
 10. Shaq Is Back (SVE) – Grym senast, klar för start.

Nära listan är kandensaren Take My Picture som lite överraskande bjöds in förra veckan, en osynad outsider är alltid välkommen. Vi hoppas på en till fransk häst och topplopp av Sanity på Gävle, sen kan vi nog räkna in någon från Stall Melander och eventuellt Mr Picolit… de sista platserna blir som vanligt omdiskuterade.