Hoppa till innehåll

Krönika – Juni 2013

Juni är känt för många saker, mest för midsommar och semestrar som startar. Det är inte direkt känt som en stor travmånad även om det brukar vara fina tävlingar i Norrland och Köpenhamn, dessutom E3-finaler och en säsong som på allvar börjar dra igång i Nordamerika. Inom travkretsar är det mest känt som baksmällan efter Elitloppshelgen

I år gick baksmällan efter Elitloppet över fort, åtminstone för firma Melander/Lundström som hade en ljum elitloppshelg. Helgen efter Elitloppet åkte dom till Mantorp och bjöd på racing, vad sägs om Digital Darling som gick 10.1-1640k, Scouby Djob 12.1-2640a och Standout 12.4-2140a. Det var kusliga uppvisningar.

 • Fly the World vann Guldstoet på Axevalla i rena Stochampionatsregnet, bra träning inför Stochampionatet 2014.

V75 i Östersund med Jämtlands Stora som huvudnummer. Bagley spurtade hem segern knappt före bra avslutande Sanity. Dagens prestation kom från Time Machine som avgjorde på fina 11.7ak efter en blytung resa i spåren.

 • Digital Ink – landets bästa fyraåring just nu – fortsätter att imponera.
 • Midnattstrav i Boden med Nahar som vinnare av Norrbottens Stora.

E3-kvalen på Gävletravet, i stokvalen var det D’One (e. Donato Hanover) och Denim Boko (e. Chocolatier) som utmärkte sig mest. I den öppna klassen blev jag mest imponerad av finske Harmis Frido (e. Kadabra, men obesegrade Rolling Stones (e. Viking Kronos) var också bra. Finalerna blev däremot rumphuggna, galopper och oförklarligt dåliga prestationer ska dock inte Rolling Stones – som fortfarande är obesegrad och kullens obestridlige kung – ta åt sig av. I stofinalen skrällde Mellby Briolett utrustad med jänkarvagn och barfotabalans.

 • På Sundbyholm skrällde även Deuxieme Picsous när han besegrade Nahar… förstås utrustad med mirakelvagnen och barfota runtom.

Midsommarhelgen avslutades med trevlig V75:a på Kalmartravet, omgångens behållning var Shaq Is Back som fortsätter att glänsa och den här gången lekte med motståndet i Kalmarsundspokalen på 10.5ak. New Line stod för dagens näst bästa prestation, han såg fantastisk ut när han exploderade på upploppet och kom hem på 14.1-3180 meter.

Market Share förgyller amerikansk tavsport

På andra sidan Atlanten börjar det hända saker. Fjolårets Hambovinnare – Market Share (h4 e. Revenue) – är tillbaks på tävlingsbanan efter en kort sejour i aveln, comebacken avlöpte väl och i ett efterföljande kvallopp var han grym. Han lär bli svår att tampas mot i Nordamerika.

 • Bee A Magician (s3 e. Kadabra) är fortfarande obesegrad.
 • Maven (s4 e. Glidemaster) regerar bland de äldre stona.
 • Uncle Peter satte världsrekord i USA på tusenmetersbana, 1.08.7 krävdes för att besegra Arch Madness.

Texas Charm fortsätter att imponera i Frankrike, utan tvekan den bäste där i frånvaro av kungen Ready Cash.

Sedvanligt topptrav på Lunden i Köpenhamn i mitten på juni. Mr Picolit spurtade hem Copenhagen Cup före en förbättrad Commander Crowe. Pietro Gubbelini stod i centrum när han visade upp två fyraåriga topphästar i Prussia och Pitagora Bi.

Topplistan – Juni 2013

 1. Digital Ink – En tanks som kör över allt, landets bästa fyraåring?
 2. Rolling Stones – Treårskungen vann E3 och är alltjämt obesegrad.
 3. Market Share- Fjolårets travare i USA är tillbaks, direkt upp i topp.
 4. Texas Charm – Frankrikes just nu bästa häst.
 5. Time Machine – Grym uppvisning på V75 i Östersund, radar segrar.