Hoppa till innehåll

Bättre sent än aldrig

Det har saknats riktiga stjärnor i år, ingen häst som riktigt dominerat sin klass. Men efter Kriteriehelgen kan man konstatera att fyraåringarna har fått en kung, att treårsstona har sin drottning och att treårige Rokkakudo åtminstone har potential att bli kullens kung. Bättre sent än aldrig.

Rokkakudo. Foto: travfilosofen.se

Rokkakudo. Foto: travfilosofen.se

Rokkakudo visade redan i kvalen till Svenskt Travkriterium att han utvecklats ett snäpp jämfört med den habile medhängare han var förut, i finalen ryckte man dessutom bakskorna… spurten från Rokkakudo när han fick luckan i början på upploppet var av den imponerande sorten. I klockrent trav vann han till slut ganska enkelt, en värdig vinnare och mycket fin travare. Stort grattis till tränaren Anna Forssell och kusken Ulf Ohlsson som äntligen tog en stor triumf, men den gode Ulf var inte långt borta från att gå ut för tidigt, ivern när luckan uppenbarade sig var påtaglig.

Treåringskullens hittills bäste har varit Rolling Stones, men när han galopperat två gånger på raken och Rokkakudo samtidigt klivit fram ett par snäpp är det inte givet vem som är kullens bästa häst. Kullens bästa är förresten kanske ingen av dom, superstammade stoet D’One aspirerar definitivt på samma titel? Hon vann Oaks på sedvanligt klassigt sätt och har varit på topp hela säsongen. I år känns det verkligen som att Breeders Crown-finalerna på Sundbyholm avgör vem som kommer att toppa listorna när 2013 summeras.

Kriteriehelgen är förstås treåringarna stora helg, jag tillhör inte dom som är så förtjust i att Europaderbyt ska köras samtidigt och ta fokus från våra treåriga hästar. Men nu är det som det är och då kan man inte annat än imponeras av kullens nya konung Mosaique Face. För bara någon månad sedan var han inte i närheten av kulltoppen, men imponerande segrar i Svenskt Travderby och nu Europaderbyt gör att han nosar på förstaplatsen alla kategorier. Mosaique Face har en härlig skalle och har vid båda storsegrarna dragit motståndet sönder och samman, 10.8a-2140 meter landade han på nu och det är en respektingivande tid även mätt i dagens tider.

En annan av säsongens bästa hästar – Panne de Moteur – visade också upp sig i helgen. Lördagens Gulddivision blev en enkel historia för den lilla travmaskinen från Ekerö.

Det kommer att hända saker på listorna efter helgens övningar, missa inte att besöka filosofens topplista de närmaste dagarna!