Hoppa till innehåll

Jag blir inte klok på treåringarna

Superkvalkvällen på Solvalla i onsdags gick i skrällarnas tecken, treåringarna är inget att lita på. Jag har ingen statistik, men jag undrar om det någonsin varit så många otippade hästar som kvalat in till Kriteriet? Vem som vinner finalen har jag ingen aning om, tärningen är kastad.

Rolling Stones galopperade bort sig i Kriteriekvalen. Foto: travfilosofen.se

Rolling Stones galopperade bort sig i Kriteriekvalen. Foto: travfilosofen.se

Rolling Stones (e. Viking Kronos) försvann med galopp igen, två galopper i rad och Hultman har en del att fundera på. Han var inte den enda betrodda som försvann, i den friska körningen i kvalen var det många överraskningar som kvalade in till finalen. Jens Patrik (e. Offshore Dream) profiterade på att Rolling Stones gjorde bort sig, Nimbus CD (e. Mythical Lindy) spurtade som en demon till seger och välstammade Alkalizer AM (e. Olimede) var en annan överraskning som imponerade. Mest imponerade fine Rokkakudo (e. Varenne) som var kraftigt förbättrad. Svenskt rekord fick vi också se av Amazing Man (e. Ken Warkentin) som förstås också var en smärre överraskning, en tapperhetsmedalj till Boys Going In som blev tvåa trots rejäl massage av utvändige Djali Boko. Det var egentligen bara Final Oak (e. Make It Happen) som var favorit av kvalvinnarna.

Rokkakudo imponerade i Kriteriekvalen. Foto: travfilosofen.se

Rokkakudo imponerade i Kriteriekvalen. Foto: travfilosofen.se

Rokkakudo är förresten värd ett eget kapitel, tränad av Anna Forssell och med en spännande stamtavla. Den store Varenne är pappa och Valley Victory är morfar. Han har varit en habil deltagare i årgångsfinalerna, en riktigt fin travare som inte räckt till mot de bästa… inte förrän nu då han länsade undan från ledningen och var smått överlägsen. Om han kan vinna Kriteriet? Fråga inte mig, vi snackar treåringar.

I Oakskvalen glänste D’One (e. Donato Hanover) och om man vågar sig på ett enda tips så skulle det väl vara att hon vinner finalen. I Europaderbykvalen försvann också en del favoriter i hårda körningar. Två av de mest betrodda som pallade trycket var Derbyvinnaren Mosaique Face och Indigious, båda imponerade på fina tider. I Frankrike kördes också kval, en av vinnarna – Clint W Boko – tror jag blir svårslagen i finalen på Solvalla.