Hoppa till innehåll

Äntligen Maharajah

Känslorna svallade över hela Europa när Maharajah, Örjan Kihlström och Stefan Hultman tog hem Prix d’Amerique idag på Vincennes i Paris. Regnet sköljde över banan, men vad gjorde det när häst och kusk stod för fulländade prestationer. Nu tar han klivet in bland mina stora travhjältar, han har trots sin enorma popularitet inte riktigt varit på den nivån tidigare.

Maharajah

När Maharajah, efter drömstyrning av världens bästa kusk, fick luckan på upploppet trodde jag inte mina ögon, skulle han verkligen få vinna Prix d’Amerique? Även om det inte var helt överraskande var det overkligt, tänk så mycket kretsen kring Maharajah satsat på Prix d’Amerique och att äntligen få vinna i fjärde försöket är stort.

Inte ett öga var torrt, att Hultman och Kihlström skulle gråta var väntat. Mer oväntat var det att stenhårde Nybrink knappt fick fram ett ljud i direktsändningen i tv och farsan ringde upp och erkände att han grät framför tv:n… ni förstår att det var en stor händelse, inte riktigt som när Copiad vann Elitloppet 1994 men bra nära och högt upp på listan över toppögonblick.

Nu hoppas jag att vi får se Maharajah i Elitloppet, det finns en till extraväxel att ta fram med jänkarvagnen som inte är tillåten i Frankrike. Då blir det åka av, men strunta i Oslo den här gången Stefan!

Att jag alltid gillat Hultman och Kihlström är ingen hemlighet, hoppas verkligen dom njuter av den här framgången. Örjan Kihlström är värd ett eget kapitel, ofta ifrågasatt för sina defensiva styrningar men alltid som bäst när det gäller som mest. Nu kommer han att hyllas överallt, han kommer att kallas världens bästa kusk. Erik Adielsson stod i sportspegeln och kallade Örjan för just det, Adielsson är en bra ambassadör för travsporten men att han skulle kalla en konkurrent världens bästa trodde jag inte. Världens bästa kusk har Örjan varit länge och styrningen i dagens Prix d’Amerique var ett mästerverk. Exakt hur bra Hultman är som tränare kan jag inte bedöma, men att han år efter år har bäst snittsiffror på sina hästar säger en hel del.

V75 på Jägersro kommande lördag, om inte ATG hinner slänga in en extraomgång innan dess förstås? Nja, travintresset blir kvar i Frankrike ett tag till. Framåt mars när våren anländer och topphästarna börjar årsdebutera kommer suget tillbaks, men just nu har jag vintervila.

Till sist vill jag poängtera att det råder delade meningar om Prix d’Amerique eller Hambletonian Stakes är världens största löpning, idag skriks det givetvis ut att kolstybbsloppet i Paris är det största men jag och många med mig håller Hambletonian Stakes som snäppet högre. Det jag vill säga är att det inte finns något entydigt svar, det råder som sagt delade meningar.

Etiketter: