Hoppa till innehåll

Timoko och Goop vann Elitloppet

Timoko vann Elitloppet med Björn Goop i sulkyn, ingen överraskning, bästa hästen och kusken vann. I försöket vann han bakifrån och i finalen från ledningen, en komplett häst som dessutom är en njutning att titta på. En fransk häst med klockren aktion.

Björn Goop

Elitloppsfinalen blev ett taktiklopp med Timoko (h7 e. Imoko) i ledningen i moderat tempo, men bästa hästen (och kusken) vann. Panne de Moteur (h6 e. Credit Winner) fick luckan i tid och spurtade superbt, men han kom aldrig nära den franske vinnaren. Det blev lite stökigt i sista sväng när båda Digital Ink och Raja Mirchi galopperade. Till slut handlade det om två hästar, övriga var chanslösa. Segertiden hamnade på 1.09.5, det blir inga världsrekord i taktiklopp.

Resultat i Elitloppet 2014

  1. Timoko (FR) – Björn Goop – 1.09.5
  2. Panne de Moteur – Örjan Kihlström – 1.09.7
  3. Delicious US – Daniel Redén – 1.10.0
Panne de Moteur. Foto: travfilosofen.se

Panne de Moteur. Foto: travfilosofen.se

Elitloppet kan sammanfattas med att de två bästa och mest kompletta hästarna dominerade, Timoko och Panne de Moteur är två travmaskiner som behärskar alla förhållanden och löpningsförlopp. Det var försöksvinnarna som gjorde upp i finalen. Raja Mirchi och Digital Ink gjorde kanonlopp i försöken, synd att båda galopperade i finalen, men dom är inte lika kompletta som Elitloppets två dominanter. Delicious US och Pascia’ Lest (otur med spåret i försöket) var positiva som trea och fyra i finalen, och amerikanska stoet Maven gjorde ett bra försök men kom aldrig till i finalen.

Minska antalet hästar i Elitloppet

Jag tycker Elitloppet ska minskas till tolv hästar, sex i varje försök gör det mer rättvist och vi slipper utfyllnadshästarna. Sex svenska ekipage och sex utländska gör loppet mer intressant, finalen ska naturligtvis också köras med sex hästar. Det vore i alla fall värt att prova. Även om Brioni vann Elitloppet från spår 8 är det mycket som avgörs redan i spårlottningen, den här gången var det bara en häst från spår 7 och 8 som tog sig till final, jag tycker faktiskt Pascia’ Lest är värd all beundran som slutar fyra efter att ha haft spår 8 i försöket och spår 7 i finalen.

Favoritsegrar i elitloppsförsöken

Första elitloppsförsöket kördes som väntat med Shaq Is Back i ledningen, tempot var sådär men det gick ruskigt fort till slut och snabbast av alla gick Timoko som vann lätt på 1.09.9 före en tapper Digital Ink och bra avslutande Maven. Med till final också Reven d’Amour. Truculent spurtade bra som femma, Nahar galopperade bort sig, Shaq Is Back floppade totalt och italienska Prussia satt fast i mål.

Andra elitloppsförsöket blev ett helt annat lopp där Raja Mirchi drog hårt i ledningen med Panne de Moteur i rygg, det blev stenhårt mellan dessa två i mål men segernicken gick till Panne de Moteur och segertiden 1.08.9. Trea i mål Delicious US och fyra med krafter kvar Pascia’ Lest. Caballion galopperade på upploppet, Uncle Peter mycket tidigt slagen, Sanity räckte inte trots bra resa och Juliano Rags var som väntat ute på djupt vatten.

Corky en av helgens höjdpunkter

I fyraåringseliten fick Jimmy Takter revansch för missen med Uncle Peter när Corky (h4 e. Muscles Yankee) var smått överlägsen från dödens, en hiskelig insats och tiden 1.10.4 är löpningsrekord. Skönt att dom ofta baktalade jänkarna fick visa att dom inte är någon bluff, frågar ni mig finns det inga finare travare än dom amerikanska. I fyraåringseliten för ston blev det rejäl körning med heta Single Sock i ledningen, hon tröttnade och istället vann The Divine Miss F (s4 e. Kiss Francais) mycket enkelt på topptiden 1.10.4, nytt löpningsrekord även här. Single Sock myclet tapper tvåa.

Frode Hamre har stora framgångar med amerikanska importer, i treåringseliten för ston vann urläckra Juniata Hanover (s3 e. Cantab Hall) trots galopp i starten. Finske Jontte Boy (h3 e. Love You) vann treåringseliten efter en stenhård duell med Fire To The Rain (h3 e. Yankee Glide).

Förmiddagsloppen, eller uppvärmningsloppen, har vi konservativa travnördar som vill ha allt oförändrat inte varit så förtjusta i. Man kan tycka vad man vill, men jisses vilken inledning på dagen det blev när For Pleasure As vann på 1.09.7 från dödens.