Hoppa till innehåll

Krönika – Andra kvartalet 2014

poconodowns

Storloppstätt kvartal med Olympiatrav, Elitloppshelg, Oslo Grand Prix och E3-finaler. Trots det överskuggas allt av Sebastian K som satte ett fantastiskt världsrekord på Pocono Downs i USA, tiden 1.07.7 är en överkörning av det tidigare rekordet på 1.08.1.

Sebastian K var månadens häst i juni, elitloppsvinnaren Timoko i maj och vinnaren av Olympiatravet – Solvato – april månads häst. Alla platsar på topplistan för andra kvartalet, femma på listan en ny stjärna på travhimlen i form av Jeppas Maxi.

Topplistan – Andra kvartalet 2014

 1. Timoko – Imponerande elitloppsvinst.
 2. Sebastian K – Världsrekord och flera andra bra prestationer.
 3. Panne de Moteur – Tvåa i Elitloppet, komplett travare.
 4. Rue de Bac – Fyraåringen imponerade på Bjerke.
 5. Jeppas Maxi – Ruggigt fin typ, tre raka på V75.

Att Sebastian K inte är etta på listan kanske kräver en förklaring, den är att fokus ligger på svenskt trav och i Sverige är inget större än Elitloppet. Timoko var en imponerande vinnare och därmed svår att frångå som etta på listan. Men, jag kan säga att det var nära att världsrekordet från Sebastian K gav topplatsen, det säger en hel del om hur stort det är.

Vill också tillägga att Mosaique Face var riktigt nära en plats på listan, objektivt är han givetvis före Jeppas Maxi, men det här är en subjektiv lista och jag är svårt förtjust i Jeppas Maxi. BBS Sugarlight har också haft ett fantastiskt kvartal och Magic Tonight har vunnit på både 1.09.3 och 1.09.5. För att inte tala om Mellby Viking som gick 12.5-3160m. Dom får en tagg som belöning.

April – Solvato imponerade i Olympiatravet
Solvato imponerade enormt i Olympiatravet, överlägsen i både uttagning och final. Olympiatravet kördes i galet tempo, dryga 1.08 första tusen är det värsta jag sett. När krutröken lagt sig dansade Solvato undan på lätta ben, han hade nog vunnit hur det än körts.

Annat på tapeten i april:

 • Ruhuna Tea är definitivt en årgångstopp, uppvisningen när han blåste förbi alla från omöjligt läge i V86 var grymt imponerande på 1.11.5.
 • Magic Tonight spände musklerna rejält och krossade sina namnkunniga motståndare på fenomenala 1.09.5 under långfredagstravet på Färjestad.
 • BBS Sugarlight lekte hem segern i Brons på Romme.

Maj – Timoko värdig elitloppsvinnare
Elitloppet kan sammanfattas med att de två bästa och mest kompletta hästarna (och kuskarna) dominerade, Timoko (Björn Goop) och Panne de Moteur (Örjan Kihlström) är två travmaskiner som behärskar alla förhållanden och löpningsförlopp. Det var försöksvinnarna som gjorde upp i finalen. Raja Mirchi och Digital Ink gjorde kanonlopp i försöken, synd att båda galopperade i finalen, men dom är inte lika kompletta som Elitloppets två dominanter. Delicious US och Pascia’ Lest (otur med spåret i försöket) var positiva som trea och fyra i finalen, och amerikanska stoet Maven gjorde ett bra försök men kom aldrig till i finalen.

Det var överlag en positiv elitloppshelg, förutom Elitloppet fick vi se en hel del fina prestationer under den tre dagar långa helgen. Bäst var följande:

 • Supertalangen Spartan Kronos (h3 e. Muscle Hill) bollade med jämnåriga på 12,9am.
 • Mosaique Face vann lilla elitloppet, banrekord i försöket på 1.09.5 och med racerbalans i finalen vann han enkelt på 1.09.9.
 • I Harper Hanovers blåste Mellby Viking förbi förvånade konkurrenter och landade på 12.5-3160m, han slaktade löpningsrekordet.
 • I fyraåringseliten fick Jimmy Takter revansch för missen med Uncle Peter när Corky (h4 e. Muscles Yankee) var smått överlägsen från dödens, en hiskelig insats och tiden 1.10.4 är löpningsrekord.
 • I treåringseliten för ston vann urläckra Juniata Hanover (s3 e. Cantab Hall) trots galopp i starten.

Pokalloppen på Åby avgjordes strax efter Elitloppet, ett synnerligen illa valt datum för både Solvalla och Åby. Poochai tog hem Kungapokalen med racerbalans efter perfekt smygare och Backfire tog hem Drottningkannan. Men mest av alla imponerade Magic Tonight när han blåste runt på 1.09.3 i ett sprinterlopp.

Juni – Sebastian K krossade världsrekordet
Sebastian K sprang 1.07.7 i USA, det var en kross av världsrekordet och dessutom på en tusenmetersbana. I USA är det svenska tränare som regerar just nu, Svanstedt och Sebastian K radar segrar och Jimmy Takter har en radda treåringar som imponerar, Father Patrick är stjärnan i stallet och enligt Jimmy själv den bästa häst han tränat. Trots det platsar han inte på topplistan för juni.

Det har hänt en del annat också i travvärlden:

 • Univers de Pan vann, lite turligt, Oslo Grand Prix. Dagens häst på Bjerke var dock fyraårige Rue de Bac som krossade allt motstånd på 1.10.0, det var både skönhet och brutal kraft när den svarte hingsten stormade fram.
 • I Jämtlands Stora Pris var det Mosaique Face och Adrian Kolgjini som lekte med motståndet i busvädret, en mycket imponerande prestation från dödens.
 • Jeppas Maxi tog tredje raka på V75 och är min nya favorit på travbanan, det osar klass kring Ålandshästen.
 • E3-finalerna avgjordes på Bergsåker, kungen Al Dente glänste som väntat. Stoavdelningen dominerades av Pekka Korpi som tog en dubbel med Arctic Model och Fashion Duo.
 • En annan treåring som glänser är Lugauers Spartan Kronos, segern på 11.9ak var lika imponerande som den under elitloppshelgen.