Hoppa till innehåll

Krönika – September 2014

Landets två stora årgångsklassiker – Derbyt för fyraåringar och Kriteriet för treåringar – har avgjorts i september. I övrigt har dalahästarna On Track Piraten och Cool Keeper imponerat, så mycket att dom toppar månadens lista och månadens häst blir efter moget övervägande On Track Piraten. Jag ber om ursäkt till månadens tränare Svante Båth och derbyvinnaren Poochai.

Poochai

Poochai. Foto: travfilosofen.se

Topplistan – September 2014

  1. On Track Piraten – Två grymt imponerande V75-segrar, finare än någonsin.
  2. Cool Keeper – Bollade med Corky på 10.2, superformen håller i sig.
  3. Poochai – Hårt att vinna Derbyt och bara vara trea på listan.
  4. Ivar Sånna – Herroisk tvåa i Derbyt.
  5. Je T’Aime Express – Skrällvann Kriteriet.

Många fina prestationer som hamnar utanför listan, fyraåringarna Charrua Forlan och Riff Kronos är två av dom inte platsar trots imponerande insatser.

***

I ett dramatiskt Derby där det kördes på flera händer i inledningen vann Poochai med Örjan Kihlström i sulkyn. Loppet blev dramatiskt, högt inledningstempo, galopp för ledande favoriten Archangel Am och över upploppet en tät strid mellan Poochai och Ivar Sånna. Poochai fick drömresa av Örjan medan tvåan Ivar Sånna tvingades trava i dödens stor del av loppet, Ivar Sånna gjorde ett mycket tappert lopp och var en hårsmån från att vinna. Segertiden 1.12.4 är tangerat löpningsrekord.

Derbyhelgen innehöll en del andra sportsliga godbitar; Calvin Borel vann V75 trots galopp, Jontte Boy vann treåringsloppet enkelt, Spark Rick fortsätter imponera och fyraårsdrottningen Neona Princess vann Derbystoet.

***
Fyraårige Charrua Forlan (v4 e. Up Front Larry) vann på V86, trots tuff körning gick han undan säkert, underbart löphuvud på en av landets bästa fyraåriga hästar. Annat som hänt senaste tiden är att Stall Melander har fått snurr på verksamheten lagom till hösten, på V86 den 10 september imponerade Digital Ink med seger på 10.8ak och treårige Volstead på 11.9ak.

I V75 på Färjestad var On Track Piraten finare än någonsin. Och på tal om fin, Cool Keeper var fullständigt formidabel när han pulvriserade Corky med flera på 1.10.2 via en flygande avslutning, fyraåringen är något av sensommarens häst i Sverige.

***
Svenskt Travkriterium skulle stå mellan stallkamraterna Al Dente och Digital Frame och länge såg det så ut, men på upploppet kroknade båda istället dök succéfamiljen Untersteiner upp med skrällen Je T’Aime Express (v3 e. Symphonic Hanover) som spurtvann före Buddha. Johan i sulkyn bakom pappa Peter-tränade treåringen, det är inte klokt vilka framgångar Untersteiner har. I Oaks vann Peter G Norman med Face Em (s3 e. Offshore Dream), en välförtjänt seger för den relativt unge tränaren.

Kriteriehelgen på Solvalla bjöd på bra sport, bäst på lördagen var Fleetfoot Hanover, On Track Piraten, Magiccarpetride och Riff Kronos. Bäst på söndagen (förutom Kriterie- och Oaksvinnarna) var Sauveur och Alfas da Vinci.

***
I Nordamerika har Father Patrick tagit revansch för fadäsen i Hambletonian när han vann Canadian Trotting Classic, Hambovinnaren Trixton galopperade bort sig och lägger skorna på hyllan på grund av sina efterhängsna skadeproblem. Treårsstoet Lifetime Pursuit fortsätter att imponera, Hambo Oaks-vinnaren verkar oslagbar för närvarande.

***
Flythästen Ed You har vunnit Trotting Masters på Charlottenlund, men frågan är om inte vinnaren i Kosters Memorial – BBS Sugarlight – är en ännu bättre häst? Den andra norske topphästen – Support Justice – åkte till Frankrike och tog hem EM för femåringar.