Hoppa till innehåll

Krönika – Fjärde kvartalet 2014

Fjärde kvartalet var mer spännande än vanligt, mycket beroende på att några klasshästar gjorde storstilade ”comebacker” under höst/vinter. Internationellt har Mission Brief fortsatt imponera i USA, Lannem Silje radat segrar och uppladdningen inför Prix d’Amerique stått i fokus. Mission Brief fjärde kvartalets bästa häst internationellt, On Track Piraten bäst på hemmaplan.

Meadowlands med ny publikplats och läktare. Foto: travfilosofen.se

Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) är ett monster, 1.08.7 är förstås världsrekord och Breeders Crown lattjade hon också hem. Given etta även det här kvartalet. Sen måste jag lyfta fram On Track Piraten trots att han fick stryk i Silverhästen, före det var han grym. Digital Ink har hittat formen i säsongens slutskede liksom D’One… och Lannem Silje har haft toppform hela året.

Topplistan – Fjärde kvartalet 2014

  1. Mission Brief – Ett amerikanskt tvåårsmonster.
  2. On Track Piraten – Tokformen håller i sig, en av landets bästa hästar.
  3. Digital Ink – Har äntligen hittat formen, två imponerande V75-segrar.
  4. Lannem Silje – Det norska vidundret har nu 28 raka segrar.
  5. D’One – Två imponerande segrar mot meriterat motstånd.

Mission Brief – Världens bästa häst 2014?

Mission Brief (s2 e. Muscle Hill) sprang 1.08.7 på Red Mile i Lexington, Kentucky. Det är ett galet världsrekord för tvååringar. Jag såg henne på Meadowlands i Merrie Annabelle och det var en imponerande syn. Av bara farten vann hon Breeders Crown. Utan tvivel den jag rankar etta bland alla amerikanska travare.

Nuncio (h3 e. Andover Hall) slog Father Patrick i Kentucky Futurity och lekte sedan hem Yonkers Trot. Father Patrick fick revansch på Nuncio i Breeders Crown och är nog kulletta bland treåringarna trots några missar i stora lopp. Shake It Cerry vann treåriga stonas avdelning, hon brände i största loppet för stona men har dominerat i övrigt.

Nystarten av International Trot (preview) på Yonkers Raceway vanns av fyraårige Natural Herbie. Såg även honom i somras, en trevlig travare.

”Svenskt” stål biter bra i Paris

Det är inte bara Zlatan som äger Paris, Solvato vann ett b-lopp inför Prix d’Amerique och Tumble Dust vann storloppet Criterium Continentale. Det svensktränade stålet biter bra.

I övriga Europa har Jontte Boy vunnit Orsi Mangelli, därmed har den finske treåringen vunnit nio av sina tio starter i år. Lannem Silje har fortsatt rada segrar och är nu uppe i 28 raka segrar. Prussia övertygade vid seger i Nationernas Pris. Robert Bi vann Europaderbyt, men det var med ett nödrop och ingen direkt imponerande insats.

Klassiska lopp på hemmaplan

”Storloppen” växer i antal och avlöser numera varann, men det finns också klassiska storlopp från en tid då allting var lite större och inte så ofta. SM, St Leger, Silverhästen och Uppfödningslöpningen är några sådana riktiga klassiker… en klassiker som levde upp till alla förväntningar med råge var Silverhästen där Nahar vann på, håll i er ordentligt nu, 10.5-2140a!!! Food Money (12.2-2140a), Lover Face (12.2-2140a), Riff Kronos (12.1-2140a) och Coldtown (11.4-2140a) imponerade också denna fartfestdag på Solvalla.

On Track Piraten vann SM och Müllers enkelt mot bra motstånd, Ivar Sånna imponerade i St Leger, Uppfödningslöpningen vanns av den stora favoriten Mister JP och i Big Noon-pokalen vann Amazon Am på lysande tid.

Ett lopp som inte har lika gamla anor är Breeders Crown. Västerbo Fantast vann finalen för fyraåriga hingstar/valacker, han var strålande från ledningen. Backfire spurtade hem stofinalen för fyraåringar. Psycho vann treåringarnas manliga upplaga och Olympia Tilly var en skräll i finalen för treåriga ston.

Fyraåringarna har haft många fina dueller under sista kvartalet. D’One höll undan för Riff Kronos på 11.5am i en häftig duell, D’One tog hem ännu en triumf på Solvalla, det högklassigt stammade stort har haft en fin höst. Charrua Forlan bollade med Call Me Keeper och Corky på Solvalla och Rolex Bigi övertygar i ny regi.

Av de äldre hästarna är det redan nämnde On Track Piraten och nytände Digital Ink som imponerat mest. Men jag måste också nämna danske bamsingen Frozen som verkligen äger banan när han visar sig, två imponerande segrar har han tagit under kvartalet. Darling Boko är ett sto som blir bättre och bättre och bidrar till att lyfta Stenströmers redan framgångsrika stall.