Hoppa till innehåll

qhurth.com

DSC_0964

Kurt Anderssons statistiksida för trav har länge varit en guldgruva för mig som travnörd, att någon ägnat så mycket tid åt all denna dokumentation är imponerande. Detaljerade och snabba uppdateringar för aktuella lopp och hästar och historisk fakta av unik karaktär, i en tid av spelmani är det oerhört glädjande med en person som brinner för sporten. Nu har äntligen Kurt uppmärksammats i reportage från Atg och tv4, 77-åringen från Holmsund är värd all beundran och uppmärksamhet.

***
Våren är tidig i år, marssolen värmer och snart är det dags för uttagningar till Olympiatravet. I år med ett lite annat upplägg, vinnarna av uttagningsloppen går till final som vanligt men tvåorna får inte längre plats i finalen. En efterlängtad förändring.

***
Grand Criterium de Vitesse är ett vårtecken i Traveuropa, idag avgörs det på en av världens vackraste travbanor i Cagnes Sur Mer. En första doft av Elitloppet.

***
V75 hyllas alltid som ett fantastiskt spel, jag har aldrig hållit med. Fantastiskt för de stora systemen som garderar för allt, och en chans för lottköparna med matjord i fickorna. Igår var det ett ypperligt exempel på hur mycket slump som är inblandat. Jag hade egentligen koll på alla vinnare, men fel spikar gör att man ändå står där med 4 rätt och inte en krona i utdelning. Jag hade lika gärna kunnat spika On Hold och Lesja Kongen och i så fall varit nära en sjua, marginalerna är ruskigt små och ett enda litet felval får stora konsekvenser.

Sju lopp är väldigt mycket svårare än sex lopp, bra för utdelningen och omsättningen men det premierar inte kunnande framför tur. Förlorarna är småspelare med kunskap, de intresserade som i allt större utsträckning tröttnat på svensk travsport. Vanlig kunskap lönar sig inte längre när det finns tusentals tipsexperter som uttalar sig på hemsidor, i tv och tidningar… alla kan kopiera färdiga tips utan att kunna någonting och har du pengar kan du köpa ännu bättre tips, gör du det själv och har ett annat liv vid sidan om startar du med en massa tillägg gentemot heltidsanställda tipsters. Ett lopp till att tippa är ett tillägg för mycket, V86 orkar jag inte ens nämna.

Låter jag bitter? Ja, det är svårt att förneka. Därför är det ännu lättare att hylla Kurt Andersson som skapat något unikt av sitt travintresse, han jobbar gratis och brinner för travsporten, han gör det han tycker är kul och glädjer en massa travnördar på vägen. En hjälte i en tid av lata och otåliga copy cats.

Är ni det minsta intresserade av trav ska ni besöka http://www.qhurth.com/trav/