Hoppa till innehåll

Inför Elitloppet 2015

Det är dags igen för Elitloppshelgen, årets höjdpunkt i travfilosofens liv sedan mitten (eller ännu tidigare?) av 70-talet. Krockar som vanligt med både mammas  och brukets dag…

DSC_1262
… men det brukar ordna sig, det har det gjort förut. För att förstå nutiden är det viktigt att känna till bakgrunden, därför tänkte jag kombinera analysen av årets happening med lite historik.

Elitloppet 2015

Det har länge saknats en fixstjärna i travet och det lider naturligtvis Elitloppet också av, men startfältet i årets upplaga är så bra som man kan önska. Det är Sverige mot Frankrike toppat med USA, Norge och Finland. Bra spridning på flaggorna även om vissa inte gillar ”flagghästar”, själv tycker jag det hör till.

Det är väldigt mycket snack om Nuncio, BBS Sugarlight och Mosaique Face. Min favorit är nog ändå fjolårsvinnaren Timoko, men jag vill även höja några varnande fingrar för Univers de Pan, Vincennes och Magic Tonight.


Försök 1 – Elitloppet 2015

Namnlös

Kommentar: Spetsstriden kan vara avgörande, fixar Mosaique Face att ta emot Royal Fighter och Wind Of The North? Och laddas dom överhuvudtaget? Utgångstipset är att Mosaique Face (om han fungerar) sitter i ledningen efter 500, därifrån ska han slås… med till final tror jag uppåtgående Universe de Pan, klassige Support Justice och formtoppade Vincennes går. Nuncio kommer att bli hårt betrodd, tveksam till om hans speed räcker och var hamnar han från det här läget? Ustinof du Vivier är svårbedömd för mig, Wind Of The North tror jag får svårt och Royal Fighter ska inte räcka.

Försök 2 – Elitloppet 2015

2

Kommentar: Spetsstriden är avgörande här också, kan BBS Sugarlight försvara sig mot Bret Boko? Det finns en möjlighet att Bret Boko tar ledningen och släpper till Magic Tonight, långsökt kanske? Var hamnar Timoko från sitt läge? Jag tror ändå BBS Sugarlight försvarar spets och då blir han svårslagen. Meriterade Maven, fjolårsvinnaren Timoko och fartfyllde Magic Tonight tar övriga finalplatser… men det här försöket är öppet, ingen är chanslös. Nahar har vunnit Elitloppet förut, Bret Boko kan få resan och slinka med till final, On Track Piraten har kapacitet och Voltigeur de Myrt en spurt som kan duga om tempot blir hårt.


Helgens höjdpunkter i övrigt

Topptrav hela helgen, Elitkampen och Fyraåringseliten håller riktigt hög klass liksom bronsfinalen på lördag. Men lilla elitloppet, Harper Hanovers och söndagens treåringslopp är en liten besvikelse på papperet. Här kommer höjdpunkterna enligt mig:

Fredag

 • Många lovande unghästar, bland annat Tesio som imponerat stort, förgyller tjuvstarten på årets elitloppshelg.

Lördag

 • Lilla elitloppet är sådär i år, men det är trots allt lilla elitloppet.
 • Stoeliten som inleder V75 innehåller bland annat D’One och Delicious US.
 • Bronsfinalen (V75-6) med Shiraz Brodde, Jeppas Maxi, Quick Fix och Sauveur.
 • Harper Hanovers (V75-7) är lite sämre än vanligt, men alltid intressant naturligtvis.

Söndag

 • Elitloppet med försök och final givetvis höjdpunkten, försöken i V75-2 och 3.
 • Fyraåringseliten (V75-7) med riktigt bra hästar.
 • Elitkampen (V75-4) med Månprinsen AM, Tekno Odin och Lannem Silje.
 • Fyraåringseliten för ston (V75-1) med en bra fransyska mot två amerikafödda toppston.

TV-tider som gäller för helgen

Om ni inte är på plats på Solvalla finns det som tur är tv, trav är en alldeles lysande tv-sport… ni missar lukten, ljuden och värmningarna men loppen ser ni å andra sidan bättre på tv. Helgens tv-tider:

Fredag 29 maj:

 • Kl 12.30-15.30: V65 Direkt, TV12, från Solvalla.

Lördag 30 maj:

 • Kl 12.30-14.00: Lunchtravet Direkt, TV12, från Solvalla.
 • Kl 14.00-17.30: V75 Direkt, TV12, från Solvalla.
 • Kl 18.00-19.00: Vinnare V75, TV4, från Solvalla.

Söndag 31 maj: 

 • Kl 12.30-14.00: Inför Elitloppet, TV4, från Solvalla.
 • Kl 14.00-18.30: Elitloppet, TV4, från Solvalla.
 • Kl 18.30-19.00: Vinnare V75 – Elitloppet, TV4, från Solvalla.