Hoppa till innehåll

Magic Tonight vann Elitloppet 2015

Hur summerar man ett av tidernas märkligaste och mest profillösa Elitlopp? Jag kan faktiskt inte erinra mig något som slår årets upplaga, och det säger jag utan att förringa den smäckre Magic Tonight, tappre Mosaique Face eller urstarke Nuncio.

DSC_0146

Magic Tonight var bäst, det ingår i sporten att kunna växla tempo och skaffa sig den position man vill. Mosaique Face förlorade Elitloppet i försöket och Nuncio saknar den blixtrande speeden. Dom kan skylla på positioner, men sanningen är att dom inte hade redskapen som behövs. Dom hade heller inte Örjan Kihlström i sulkyn, ett mycket viktigt redskap i sammanhanget.

Elitloppet var på många sätt förvånande

Royal Fighter vinner försöket från dödens och sitter fast i finalen med vinstkrafter i behåll… jag fattar ingenting? Och han gav bara tolv gånger?

De franska hästarna föll som käglor, den internationella travsporten är märklig. Svenskarna som inte ens platsar i Prix d’Amerique bollar med det franska stålet här hemma. Det är skilda sporter i olika länder, hästar och kuskar är skräddarsydda för ett visst förhållande. Profilerna som vann i alla länder är borta, det är profilfattigt i den traditionella varmblodssporten.

Royal Fighter ja, var det ett internationellt genombrott eller bara ett tecken på hur dåligt Elitloppet var? Det lär tiden utvisa.

Royal Fighter_DSC_0370

Royal Fighter skrällde i Elitloppet. Foto: travfilosofen.se

BBS Sugarlight hade krafter kvar i både försök och final, det måste kännas surt. Å andra sidan beror även det på verktygen. Det gäller att ha förmågan att skaffa sig rätt position, fråga Northug om det är tur eller skicklighet.

Kallblodiga profiler och blivande världsstjärnor

Stig H Johansson tyckte Lannem Silje var behållningen under söndagen, kan bara instämma. Elitkampen och Monteeliten (där Torre Crepin satte världsrekord) var två av de häftigare loppen under helgen. Lannem Silje, Månprinsen AM och Tekno Odin är profiler som varmbloden saknar.

Fyraåringarna Billie de Montfort och Al Dente var också härliga att skåda, ingen av dom hade gjort bort sig i Elitloppet. Billie de Montfort kan vara en elitloppshäst redan nästa år?

Billie de Montfort_DSC_0348

Billie de Montfort är en blivanda världsstjärna. Foto: travfilosofen.se

Lördagen regnade bort och fredagen börjar sätta sig

Elitloppslördagen regnade bort fullständigt, men Ready For More, Sauveur och Indigious måste nämnas. Ready For More är en oerhört läcker häst som lovar hur mycket som helst, Sauveur gick som ett skott över upploppet när han fångade in heroiske Jeppas Maxi och Indigious sköljde över fältet på bortre lång vid överlägsen seger i Harper Hanovers.

Sauveur (h5 e. Echo). Foto: travfilosofen.se

Sauveur exploderade över upploppet. Foto: travfilosofen.se

Sen kan man ju undra hur vinnaren i lilla elitloppet undvek diskning?

***
Fredagstävlingarna
var trevliga, rätt bra väder och överraskande mycket publik. Snackhästen Tesio åkte på stryk, men han kommer nog tillbaks.

Treåringarna saknades

Elitloppshelgen saknade många treåringar, i onsdags på Solvalla kördes ett gäng treåringslopp med bra prispengar… planering är a och o, frågan är om det var meningen att våra treåringar skulle välja bort elitloppshelgen?

Förra året krockade Pokalloppen på Åby med elitloppshelgen, spännande att se vad proposionsskrivarna hittar på nästa år.

Inte bara E-läktaren

On Track Piraten_DSC_0263

Sist men inte minst är det bästa med att uppleva Elitloppet live värmningarna. När elitloppshästarna dyker upp i värmningen till taktfasta applåder på upploppsrakan ryser även en gnällspik som jag. Vi är många som applåderar, det är inte bara den sönderälskade E-läktaren som skapar stämning.