Hoppa till innehåll

Goshen – Travets vagga

I den lilla byn Goshen – The Cradle of the Trotter – finns en oändlig skatt av travhistorik samlad. Förutom Harness Racing Museum finns Historic Track – en av världens äldsta aktiva banor – och spåren av Good Time Park – milebanan där Hambletonian Stakes kördes 1930-1956. Det var alltså ingen slump att travfilosofen besökte Goshen den 5 oktober 2015.

Historic Track på bilden ovan var höjdpunkten i Goshen, den gamla banan är vackert välbevarad och aktiviteten var hög när vi var där en vanlig måndag. Good Time Park finns inte längre kvar, men lever kvar i minnet som banan där Hambletonian Stakes kördes 1930-1956.

Goshen, New York

Goshen ligger cirka tio mil norr om New York City i staten New York, mitt i ett område som kallas Orange County. Resan med buss tog knappt två timmar. Två timmar till paradiset, inte riktigt kanske, men det låg nog överst på min resetopplista. Strax innan Goshen ligger Chester, platsen där den store Hambletonian växte upp. Det finns en minnesplats till hans ära som enligt uppgift är lite knivig att hitta. Vi passerade Chester och en kyrkogård, tror dock inte det var Hambletonians plats? Som ni ser på bilderna nedan andas hela Goshen trav och hästar.

Historic Track

Historic Track – den gamla 800 metersbanan – ligger vägg i vägg med travmuseet. Vi började med att göra en rundtur på banan, jag är allmänt förtjust i gamla anläggningar och särskilt förtjust i gamla travbanor. Det var överraskande mycket aktivitet på banan, en riktig stallbacke och hovslagare fanns också på plats. Ray Schnittker, han som managerade fenomenet Deweycheatumnhowe, hade åtminstone två stall på banan. Vi hittade också ett minnesmärke för Messenger, hingsten som importerades från England och anses vara anfadern till dagens travhästar. Han var farfars far till den store Hambletonian.

Harness Racing Museum & Hall Of Fame

Redan i det här stadiet av dagen var filosofen tagen av all historik, Harness Racing Museum återstod dock att besöka. På vägen in vandrade vi längs Walk of Fame, togs emot av en mycket tillmötesgående kvinna och slapp dagen till ära lösa entreavgift. Vi gav dock en slant i gåva och handlade lite i shopen innan vi vandrade ut längs travets Walk of Fame. Museet håller hög klass med en omfattande samling av hästar, kuskar, banor och annan kuriosa. Mannen som satt i biblioteket där man kunde få hjälp med att söka fakta hade troligen mitt drömjobb, han satt vid en dator i ett rörigt rum fullt med travlitteratur… say no more!

En annan historia

Efter den fina rundturen på museet strosade vi runt i Goshen i väntan på bussen tillbaks. Vi imponerades av hus, förundrades av hur mycket bilar som rörde sig i centrum och lugnade en Manhattanbo som var orolig att rätt buss inte skulle dyka upp. Vad mannen från Manhattan med kostym och portfölj gjorde i Goshen denna måndag är en annan historia, en helt annan historia.

Etiketter: