Hoppa till innehåll

Mack Lobell – En legend

Mack Lobell är förmodligen den bäste jänkaren som deltagit i Elitloppet, han motsvarade förväntningarna med råge två gånger. En sann legend har gått ur tiden.

Mack Lobell (hingst född 1984 e. Mystic Park-Matina Hanover e. Speedy Count) har kastat in handduken, han blev 32 år. Macken var kullens kung i USA som unghäst, världsrekord och seger i Hambletonian var kronorna på verket. Som fyraåring kom han till Elitloppet och krossade ett av de bästa startfälten i loppets historia. Han såldes sedan till Sverige och fortsatte karriären med bland annat en mycket imponerande elitloppsseger 1990.

Elitloppet 1988 – Fler historier som skrevs

20160224_131736Mycket har sagts om Elitloppet 1988, det anses vara det bästa som körts och den överlägsna vinnaren Mack Lobell rankas som en av historiens största travhästar. Men 1988 var också första gången filosofen var på plats på Elitloppet. Jag lyckades lura med mig ett par polare (tack Peter och Tomas) och i ett underbart väder drog vi mot Solvalla. Vi åkte tidigt på morgonen och hade nog ambitionen att ta en plats på E-läktaren, men vi körde lite fel och fick nöja oss med rätt bra platser strax bredvid. I vilket fall var det stor sport och den store lille Macken var toppen på isberget, den perfekt travande speedkulan är en av de värsta travare jag sett, och en av de absolut läckraste. Den som såg Elitloppet 1988 och inte blev frälst av trav ska nog ägna sig åt annat. Kolla förresten in programmet här bredvid, ett stycke stor travhistoria.

 


Mack Lobell segrade i 71 av karriärens 94 starter. Rekordet 1.09.7 satte han 1987 som treåring, han var då den förste travare någonsin under 1.10. Två gånger sprang han på den snabbaste tiden någonsin i Sverige, 11.3 i elitloppsfinalen 1988 och 11.0 i finalen 1990. Han tjänade 22,4 miljoner under sin makalösa karriär.

Mack Lobell var också en bra avelshingst, inte lika bra som på tävlingsbanan men fullt godkänd. Han var en ännu bättre morfar än far, han lämnade många bra ston som i sin tur lämnade många bra avkommor. De två stona Mack Action Ås och Sissela Ås är hans två vinstrikaste avkommor.

 

Etiketter: