Hoppa till innehåll

Intrip och Gentle Star

Idag på V75 startar Uddens Intro (v6 e. Gentle Star-Uddens Intrip) i första avdelningen, det finns en historia bakom varje häst och bakom den här hästen finns flera historier som har en väldigt stor betydelse för hela den här sidan.

Intrip – Min första idol

P1020540Året var 1976, platsen Årjängstravet. Ni som känner till filosofens bakgrund har redan fått en inblick i det här historiska ögonblicket, för er andra upprepar jag mig gärna. Som sagt, en treårig amerikanska vid namn Intrip (sto född 1973 e. Speedy Count-Susan Gallon e. Bill Gallon) startade på Årjängstravet sommaren 1976. Det var ett treåringslopp där Intrip stod med tillägg, hon hade gått tider som var ovanliga för treåringar på den tiden. Jag blev imponerad redan när jag tittade i programmet, Intrip var den häst som sålde in mig helt på travets bana. Hon ägdes av Stall Hans och tränades och kördes av Hans Svensson, Stall Hans var ett aktat stall på den tiden och den stora stjärnan hette Ritha Lyngholm. Som treåring tillhörde Intrip de bättre i landet, rankades tvåa bland de utlandsfödda. Som fyraåring var hon väldigt ojämn, men hon hade en fin sommar där hon gick rekordet 16.3ak och vann ett V75-lopp överlägset på just Årjängstravet. Efter fyraårssäsongen svalnade karriären, hon startade 89 gånger och tog 10 segrar och 26 pallplatser, 153 840 kr intjänat och rekordet 16.3ak. I aveln har Intrip inte haft några stora framgångar, men en av hennes avkommor är Samaria som är mormor till den V75-aktuella Uddens Intro.

Gentle Star – Min största idol

Gentle StarTjugo år senare – 1996 – var det dags igen för ett historiskt ögonblick. Pappan till Uddens Intro är min stora favorit Gentle Star (hingst född 1992 e. Speedy Tomali-Vanda Star e. Juniors Nibs Song). Relationen mellan mig och Gentle Star började efter min USA-resa på hösten 1996. Gentle Star var då fyra år och skulle starta i ett fyraåringslopp på Solvalla. Jag hade hört talas om Norges nya gunstling, sett bilder och åkte till Solvalla med pirr i magen. När jag såg honom i värmningen var jag såld, jag hade äntligen sett den i mina ögon perfekta travaren. Han hade en underbar aktion och en explosivitet utan dess like, han kunde växla från sovande lunk till frenetisk speed på en tiondels sekund, det krävdes bara en osynlig signal från hans vapendragare Gunleif Tollefsen för att han skulle blixtra till. Gentle Star vann loppet på Solvalla plättlätt, han utvecklades som femåring 1997 till världens kanske bästa häst med segrar i Forus Open, Jubileumspokalen och Åby Stora Pris. Andraplatsen i Oslo Grand Prix togs med mersmak och upphämtningen i elitloppsförsöket är bland de värsta upphämtningar jag sett efter galopp. Som sexåring blev han tvåa i det geggigaste Olympiatrav som körts och i starten efter skadade han sig allvarligt. Ett fåfängt comebackförsök 1999 slutade med att han ströks efter provstarten i Prix d’Amerique. Gentle Star var en underbar häst, förutom hans meriter och egenskaper som tävlingshäst hade han ett underbart psyke, han var helt enkelt hur cool som helst. Inför elitloppssstarten 1997 stod han blick still och halvsov bland en skock stimmiga norrmän som klappade honom, inte många hästar skulle vara lugna i den situationen. Jag följde Gentle Star noga, såg honom live på Solvalla, Åby och Forus utanför Stavanger. Om Intrip var min första idol så var Gentle Star den största. Statistiken säger en del om denna superhäst: 43 starter gav 32 segrar och 39 pallplaceringar, 6,6 mkr insprunget och rekordet 12.7ak som sattes med en markförlust på uppemot 100 meter. Efter karriären inleddes en väldigt lovande avelskarriär, tyvärr fick han inte lika bra ston som många andra topphingstar och efter några bra år som avelshingst falnade karriären. Han har fortfarande hästar på banan, förutom den aktuella Uddens Intro finns bland annat Shogun D.K och den nytände gamlingen Spring Erom. De bästa avkommorna förutom Spring Erom är; Spring Ray, Gentleman och Riva del Sole.

***
Travsporten innehåller många ingredienser, förutom att hästarna är mäktiga djur är grävandet i stamtavlor och historier runt hästarna riktigt häftigt. Uddens Intro är bara ett exempel, men för mig kanske det allra bästa exemplet. Idag håller jag tummarna för Uddens Intro.