Hoppa till innehåll

Godisbutiken öppnad, men…

Volstead urstark i ”kvalloppet på Gävle, men farhågorna besannades när Solvalla återigen gjorde Elitloppet till ett SM över sprinterdistans. Ett mycket bra SM, men tio svenskflaggade hästar plus några till som är mer svenska än utländska är för mycket. Tre helt utländska ekipage är för lite och en missade man tyvärr helt. 

Royal Fighter imponerade i onsdags när han vann från bakspår, en stark insats där han slog Spartan Kronos… elitloppsplatsen är han kanske värd, men nog var det fjolårets insats som avgjorde? I Gävle skulle det tävlas för att ta en plats i Elitloppet, det var 2-3 hästar som tävlade, Volstead var urstark när han på linjen fick tag i Nimbus CD samtidigt som han höll undan för Ed You. Resten kördes avvaktande, två av dessa belönades med en plats i Elitloppet. Nästa år hoppas jag att loppet i Gävle bara innehåller hästar som ska tävla om en plats, de som redan är klara kan vara med någon annanstans.

Nu kanske ni tror att jag tycker det är en massa hästar med i Elitloppet som inte är värda en plats, så är det inte alls. Fyra franska hästar (och inte ens den bästa) tycker jag är väl många och Call Me Keeper är jag skeptisk till, men i övrigt har jag inga synpunkter på hästarna som är med. Det är mer hur inbjudningarna gått till och valet att ha med så många ”svenska” hästar som stör mig. Norske Papagayo E borde varit självskriven, det är en miss av Solvalla. Hade jag bestämt hade han bjudits in för länge sedan, och jag hade nog även plockat med danske Tycoon Conway Hall. Det är så ruskigt jämnt i eliten, varför då inte plocka in utländska ekipage som ger loppet lite större nerv?

Elitloppet 2016

Det mest spännande i helgen var att Tarzan sätter upp Örjan på Nuncio, men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Tarzan får köra själv i finalen och att Örjan där väljer Propulsion. Försök 1 är i mina ögon något vassare än andra försöket. Jag håller Propulsion och Nuncio som favoriter, Timoko och Resolve ska heller inte räknas bort. Royal Fighter är jokern i leken, från ett perfekt spår blir han att räkna med i år igen.

Elitloppet, försök 1
1 609 meter autostart
1. Oasis Bi – Johnny Takter (Stefan P Pettersson)
2. Resolve – Åke Svanstedt
3. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
4. Timoko – Björn Goop (Richard Westerink)
5. Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
6. Volstead – Stefan Melander
7. Your Highness – Franck Nivard (Fabrice Souloy)
8. Voltigeur de Myrt – Gabriele Gelormini (Roberto Donati)
Förstapris: 250 000 kronor

Analys: Timoko till ledningen, Mosaique Face eller Volstead på utsidan och tempot lär bli tufft. Propulsion blir svår att stå emot till slut, jag tror också att Resolve grejar en finalplats. Timoko och Your Highness till final där bakom?

Elitloppet, försök 2
1 609 meter autostart
1. Royal Fighter – Jennifer Tillman (Per K Eriksson)
2. Nuncio – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
3. On Track Piraten – Johnny Takter (Hans R Strömberg)
4. Un Mec d’Heripre – Joseph Verbeeck (Fabrice Souloy)
5. Call Me Keeper – Franck Nivard (Daniel Redén)
6. B.B.S.Sugarlight – Peter Untersteiner (Fredrik Sohlberg)
7. Magic Tonight – Erik Adielsson (Roger Walmann)
8. Billie de Montfort – David Thomain (Sebastien Guarato)

Analys: Royal Fighter till ledningen, Nuncio och On Track Piraten lär testa, BBS Sugarlight? De fyra innersta spåren till final är mitt tips.

Jag har inte sett alla startlistor, men Harper Hanovers och Fyraåringseliten är riktiga godbitar. Det blir som vanligt en stor travhelg på Solvalla, hoppas bara vädret är någorlunda!?