Hoppa till innehåll

Vem är bäst?

Det pågår på vissa ställen just nu en debatt, stundtals lite hätsk, om vem som är världens bästa travhäst. Själv drar jag mig till minnes alla heta diskussioner jag själv haft om vem som är bäst i olika kategorier.

Efter en öl eller två brukar man vara riktigt tvärsäker på vem som är landets bästa genom tiderna i fotboll, hockey och trav. Zlatan är det väl ingen diskussion om, men Börje Salming och Copiad finns det olika åsikter om. Det är kul att spekulera, men samtidigt är det en rätt tröstlös diskussion när jag som håller Salming högst möter en av alla Foppa-fans… vi kommer liksom ingenstans, har man bestämt sig så har man.

På tal om det så höll jag Delicious US (s7 e. Cantab Hall) som den bästa jag sett sedan Varenne var i farten, men det var 2015 och hur det förhåller sig nu vet jag inte? Stackars Nuncio (h5 e. Andover Hall) har hård konkurrens, en av tidernas bästa elitloppsvinnare borde med sina resultat kanske vara given som världens bästa… men han har aldrig mött monstret Bold Eagle (h5 e. Ready Cash) eller den lilla speedkulan så diskussionerna lär fortsätta ett tag till. Nuncio vann i alla fall Sundsvall Open Trot väldigt enkelt, men dagen innan dansade Delicious US fram i sin oerhört eleganta stil och såg oslagbar ut… debatten fortsätter.

Treåringskullen

Vem som är bäst i treåringskullen är svårt att säga. Korta E3 avgjordes nyligen på en, relativt, folktom bana utanför Örebro. Vädret kan man inte skylla på, och inte OS heller för den delen. Donatello Sisu (h3 e. Conway Hall) vann finalen för hingstar/valacker mycket enkelt, den svarte springaren är mäktig att skåda och ser ut som en blivande topphäst. Den genomgående bästa i treårskullen är annars Makethemark (h3 e. Maharajah), men han har fått torsk i båda E3-finalerna, i långa E3 imponerade vinnaren Policy of Truth (v3 e. Explosive Matter) och han kanske är bäst i kullen?

Fyraåringskullen

Snart får vi svaret på vem som är bäst i fyraåringskullen. Derbykvalen på Jägersro gav egentligen inga indikationer på att Readly Express (h4 e. Ready Cash) kommer att lämna ifrån sig kungakronan, men uppstickaren Isor Håleryd (h4 e. Ready Cash) imponerade å det väldiga i kvalen så spänningen lever.