Hoppa till innehåll

Projekt i skrivbordslådan

För många år sedan hade jag planer på att tillverka ett brädspel för trav, jag kom så långt att jag ritade en bana på ett stort ritpapper. Ett ambitiöst projekt som hamnade i skrivbordslådan, där så många av mina projektidéer hamnat. En annan idé några år senare var att starta en travtidning som fokuserade på sport mer än spel, det blev aldrig mer än en idé.

För några år sedan startades månadstidningen Allt om travsport upp, typ samma idé som jag hade men resultatet blev tyvärr ingen höjdare. Travronden har ”förnyats” den senaste tiden, och samtidigt har flera av de rutinerade medarbetarna slutat och håller på att starta upp en ny tidning/sajt som heter Sulkysport. Det finns redan nu en blogg som ni kan läsa, spännande för oss som gillar travsporten mer än extra V75. Jag håller tummarna för att projektet lyckas.

Mina idéer och projekt hamnar oftast på hyllan

I ett av inläggen på ovan blogg skrivs det om klassikern Månvalla, brädspelet för traventusiaster som skapades redan på 40-talet. Jag har i min ägo en upplaga från 70-talet, tyvärr fanns det ingen i min närhet som ville spela så jag fick sitta själva och leka. Där och då föddes idén om att skapa ett brädspel som var lite modernare och som jag kunde spela själv. När datorerna gjorde sitt intåg på riktigt hade jag en idé om att skapa ett häftigt datorspel för trav där man är kusk… som ett bilspel där man naturligtvis också kan uppgradera inställningarna för sin häst på liknande sätt som de datorspel som finns på marknaden. Jag tyckte det här verkade hur häftigt som helst och förstod inte varför det inte redan fanns, men trav är uppenbarligen inget som lockar.

Mina idéer hamnade som det mesta jag funderar över i minnenas allé, jag hade behövt en entreprenör vid min sida, någon som förstått storheten i mina planer och satt dem i verket. När jag pratar med grannen och sambon om andra (icke travrelaterade) idéer möts jag av närkingsk ”det går aldrig” inställning. Antingen är jag missförstådd eller också är det så enkelt att mina idéer är dåliga, ibland vill man inte veta utan fortsätter leva i en storhetsvansinnig bubbla. Jag har i alla fall en databas med hästar, lopp och en del annat historiskt material… den är min och den kan ingen ta ifrån mig, den skänker mig ingen extra inkomst men enorm glädje varje gång jag går in där. Den idén genomförde jag för många år sedan och den har jag fortsatt med sedan dess, inte alla idéer som glimmar hamnar i glömska.

Prix d’Amerique på söndag

 Annars är det lågsäsong som vanligt i svensk travsport, allt fokus på det franska vintermeetinget och Prix d’Amerique, ingen Nuncio men däremot halva Redéns stall trots att den bästa – Delicious – inte är aktuell. Bold Eagle är stor favorit på förhand, på söndag avgörs Europas största travlopp.

  • I lördags vann On Track Piraten på 10,7 efter ett grymt sistavarv. Det är tjatigt, men som han såg ut. En annan häst som såg formidabel ut var Barkevious Mingo, den välstammade 6-åringen lekte med motståndet. Det var fokus på att han tränas av en amatör, det är lätt att glömma att mamman Sävaflickan var en riktigt bra häst.
  • Förra lördagen fick vi se två fina danska hästar glänsa på V75, Aron the Baron och Red Rose America.

Ingen topplista än för 2017, men de två nämnda danskarna och On Track Piraten ligger bra till just nu.

Utanför travboxen

Bortom Lampedusa är en viktig dokumentär för de redan upplysta, att titta utanför boxen är som vanligt inget för de fundamentalister som redan bestämt sig.
  • Alexander Isak till Borussia Dortmund, efter ryktena om Real Madrid var det en glädjande nyhet.
  • Manchester by the Sea är en fantastisk film, sorglig och humoristisk, en film om vanliga människor. En pärla i detta gytter av lååånga serier som börjar bli något tröttsamma.
  • Charles Wheelan har skrivit underbara böcker om ekonomi och statistik, ni som tror det är tråkigt vet inte hur fel ni har… Naked Economics och Naked Statistics är antibiotika i dagens sjuka samhälle.

Projektet kanske återupptas?

Någon tidning lär inte bli aktuell för min del, men brädspelen är ju lite på ingång och min målgrupp är i min ålder och precis som jag motståndare till ny teknik så mitt brädspel för trav kanske inte är helt kört? Månvalla innehöll hästar som tävlade på 50-talet, en modernare hästpark och ett lite flashigare namn på spelet kanske kan vara en pensionsförsäkring för travfilosofen? Undrar om jag kan hitta min gamla ritning?