Hoppa till innehåll

Father Patrick och minnen

Jimmy Takter dominerade Hambletonian Stakes 2014 då vi hade den stora äran att vara på plats på Meadowlands utanför New York, detta trots att favoriten Father Patrick galopperade bort sig och lämnade fältet fritt åt stallkamraterna Trixton och Nuncio.

Avkommor av en annan ras, tillfälligt eller pemanent?

Jimmy Takter har alltid nämnt Father Patrick som den bästa häst han haft i träning, han vann det mesta förutom Hambletonian. Nu regerar han i aveln istället. Landets kanske hetaste fyraåringar inför Svenskt Travderby är Francesco Zet och Kentucky River, båda fallna efter Father Patrick. Daniel Reden talar om Francesco Zet som en annan ras och Kentucky River visar mer och mer varför Per Nordström hela tiden sagt att Kentucky River är hans derbyhäst.

På lördag i V75 startar Sister Sledge, ett underbart sto efter just Father Patrick som jag har höga tankar om. En annan avkomma till Father Patrick är treårige yrvädret Pure Atlas som har hög kapacitet och stor utstrålning. Det är höga toppar i Father Patricks produktion, tiden får utvisa om han blir en av de riktigt stora avelshingstarna.

Guldkorn i stamtavlan

Det går alltid att nörda ner sig i stamtavlor och hitta guldkorn, i Father Patricks fall behöver man inte gå särskilt långt bak för att hitta guldkornen. Pappa Cantab Hall behöver ingen närmare presentation, en topphäst som även levererat i aveln. Mamman Gala Dream har samma mamma som Chocolatier, även det en stjärna på såväl banan som i aveln. Mormors mor Valley Regina är en avkomma till elitloppsvinnaren Meadow Road och supertalangen Armbro Regina, och hon har i sin tur gener på moderssidan som får det att vattnas i munnen.

Backspegeln är underskattad

När man varit med sedan mitten av 70-talet är det riktigt roligt att kolla stamtavlor, speciellt i Nordamerika där aveln går mycket snabbare. Historiken är intressant och minnen blir viktigare och viktigare ju äldre man blir, jag kan tycka det är synd att vi inte tittar i backspegeln mer än vi gör i vår jakt på nya intryck. Alla intryck behöver vårdas, vare sig de är nya eller gamla. Ännu mer så behöver intryck marinera ett tag innan man ser dem med klara ögon, men det är tidsödande och omodernt i dagens samhälle där stora ord slängs ut i den digitala luften av rädsla att inte vara först.